dimecres, 1 d’agost del 2007

Folk Art

Agrupació de geganters de la ciutat de Solsona.



Segurament, molts tenim a casa nostra quelcom que ens recorda el nostre folklore i la seva festa ; una fotografia, un dibuix, una escultura, una samarreta, les distintes músiques…I és que a vegades necessitem rodejar-nos, d’aprop, d’aquelles coses que estimem per tal de sentir-les encara més pròximes, més nostres...

Nogensmenys, si mai heu viscut l’experiència de visitar algun Solsoní que, pels motius que siguin, resideixi habitualment lluny de la ciutat, observareu que al seu entorn, al seu pis o a la seva habitació, no són pas poques les referències a Solsona que hom hi pot trobar i consegüentment també del nostre folklore festiu, reforçant així el seu sentiment de pertinença.

I és que els gegants han estat adoptats com a un vertader símbol per a molta gent i aquest fet no esdevé pas estrany, ja que la manifestació gegantera combina la seva dilatada història a la ciutat, amb una qualitat d’artística i plàstica admirable i ,encara més rellevant, un sentiment d’afecció i respecte de la gent que gaudeix i participa de les seves festes.

Al llarg dels anys s’han generat productes de tota mena que en certa forma han evidenciat la profunda estimació que ens desperten aquestes figures. El gegant vell, a tall d’exemple, és present en moltes cases Solsonines presidint un estar, un rebedor o bé un dormitori, indrets que esdevenen d’una gran significació en una casa i que les persones que hi viuen volen mitificar-los, encara més, amb la presència d’aquesta escultura.

També hem evidenciat que són molts els artistes i artesans que dediquen part del seu temps a crear productes relacionats amb el nostre folklore històric, estudiant amb deteniment les formes, els detalls i, el que és més difícil, intentant copsar l’essència d’una festa que, en efecte, és immaterial.

És obvi que als Solsonins ens agrada presumir d’allò que és nostre, perquè n’estem orgullosos i ho admirem, per això aquest any, des de l’Agrupació de geganters de la ciutat de Solsona hem considerat oportú potenciar la creació de productes artístics per tal de fer més gran el seguit d’obres que s’han dedicat al nostre folklore, mitjançant una mostra, amb la voluntat de premiar aquelles obres més innovadores o interessants. No cal dir que aquesta exposició també voldrà mostrar, fora de concurs, tots aquells productes artístics relacionats amb les Festes del Claustre que s’han anat fent al llarg dels anys

Els gegants històrics de Solsona són grans obres artístiques per ells mateixos, com també la coreografia de les seves danses i la música que els acompanya. De ben segur que aquesta bellesa desperta uns sentiments que estem convençuts que molts voldríeu provar de plasmar, en un tros de paper, en una massa plàstica o bé mitjançant paraules o acords...Els geganters només us demanem que deixeu fluir la vostra faceta més bohèmia i ens mostreu els vostres sentiments, mitjançant un producte artístic.

Esperem que aquesta mostra, que es podrà veure durant les pròximes Festes del Claustre a la sala dels Sants Màrtirs, serveixi per fer encara més evident la importància antropològica i social que té per la ciutat el nostre folklore històric i evidenciï la influència que ha tingut l’elegància i l’harmonia de les seves formes belles a l’hora de crear i expressar.

FolkArt!

Es poden consultar les bases al web de l’ajuntament de la ciutat de Solsona i al programa del proppassat Corpus. L’agrupació també està interessada en aquells productes que, fora de concurs, tinguin un especial interès

1 comentari:

Poeta per un dia ha dit...

Qui sap si un recull de totes les pàgines que es varen dedicar als AF als fòrums de l'antic solsones.net podrien considerar-se folkart també? Si és així, si algú les pot rescatar del nuke enfonsat, que ho faci i les presenti en nom de tots els AF, Vigifema i altres grupúsculs històrico-ficticis que es crearen ran d'aquella disbauxa... ;P